Erik, BK Borsten och 19 december.Tiden är elak mot sånger som "ligger i tiden". På ett litet kick kan sånger kännas föråldrade. Detta gäller speciellt sånger som tar upp dator/internet fenomen. Här kan det vara över på månader och artisten får känna sig mossig och gammal.
Ett tydligt exempel är Hello Saferides "Highschool stalker":

I've been looking for you, baby
Anyway but I can't find
And I was searching for your sweet name
'Cause you never leave my mind
I've been on the Altavista
I went twice on the Yahoo
And everywhere I go, there is always a clue
Always something about you that may help me get my hands on you

Låten är från runt 2005 dvs typ fyra år. Men men minns Altavista och Yahoo i dag? Redan när låten kom kändes den daterad och ... äldre.
Det är härligt med daterad musik. Jag gillar det. Pop ska gå sönder framför mig, finnas här och nu. Vara viktig i dag men inte i morgon. För då kommer det något nytt. Precis som att det kommer komma något bättre efter Spotify, Facebook och Webb 3.0.

Sommaren 2005, det är slutat av augusti och det regnar i Stockholm. Jag har tagit tåget upp från Göteborg för att gå på Parklife, endags festivalen vid Gullmarsplan. Då kunde jag aldrig gissa att jag några år senare skulle sitta i ett hem några stenkast därifrån. Tiden går med andra ord.
Erik Halldén är en av de första som spelar på den lilla festivalen, han ser för att vara ärlig skiträdd ut. Men han gör stort intryck på mig. Hans raka berättade om det lilla livet är en stor upplevelse.
Efter spelningen gick jag fram till Erik och gav honom en kram. Han såg så rädd ut att han behövde det.Nu är det något annat, Erik på scen nere i den där källaren under Southside på klubben High Drama är mycket mer självsäker. Han skojar med oss, har fina mellansnack och bjuder på strålande berättelser. Om det lilla lilla livet med de stora händelserna. Ingen händelse är för liten för att göra en sång om.

Du känner igen upplägget, det finns många som gör samma. Skillnaden här är att Erik är så härligt daterad, han sjunger om Spotify och andra prylar som vi har här och nu. Musiken seglar runt kobbar och skär av lofisamba, jamicapop och ibland en snudd av Prince. Om än en Prince klädd i stråhatt.

Texterna och musiken har också utvecklats, Erik leker mer. Jag vet aldrig vad ska komma. Det är härligt. Det inspelade backtracket rymmer kreativitet deluxe. Detta tillsammans med texterna, överfyllda av kopplingar till såväl populärkultur som impopulärkultur sätter Halldén på den översta trappan av berättade artister. Musiken har ibland dragning åt 80-talet numera, de plastiga trummorna och casioljuden tar oss med på en promenad, inte till en lägereld utan till en dvdlägereld sedd på en neongrön lcd-apparat.

Det är alltså låtar som inom en kort tid kommer kännas inaktuella, inga evighetsdängor. Och det är det jag gillar med Erik, för när låtarna inte åldras med värdighet kommer han att skriva nya. För det finns alltid nya berättelser att berätta, nya personer att nagelfara och kärleken kommer alltid vara en källa.

En liten men väldigt rolig notering: I början av "Huvudsta was made for love" här man en röst säga något i still med "Jävla gött/de va la gött" på redigt go göteborska! Kul! Och meningen "Roses from Coop" är subtilt tragikomisk.

Erik Halldén har härmed bevisat att man som artist kan hålla sin linje men ändå utvecklas. Mycket. Tack för den!

Tillsist:

Helgen avslutades för Hej Stockholm!-crew på söndagen på Nada. Vi spelade skivor hela kvällen och lyckades glädja ett helt gäng grabbar i guldhatt. BK Borsten hade precis säkrat serieseger i division 7 H genom att tvåla till Träsket borta med 1 - 2 på Hammarbyhöjden och firade detta spontat på Nada. Som för att hylla dessa guldgossar drog vi iväg några punkiga 80-tals klassiker som lyfte taket och hattarna! Grattis till guldet och lycka till i division 6 gubbar! Hurra för BK Borsten!
Hoppas du kille som somnade framför djbåset vid halv ett hittade din hatt och att måndagen inte var för svår på jobbet...
Tack till Nadafolket, ni är så trevliga varje gång!

Tillsist2:
Det kan nu avslöjas att Hej Stockholm!-crew kommer spela i baren på Send in the clowns den 19 december. Debaser Medis är platsen och två band kommer spela.
De är lite hemliga de där clownerna men det är två riktigt bra grejer som kommer stå på sen! Så fort jag får lov att avslöja det hela kommer du läsa det här!
Hej Stockholm! kommer göra all för att fler ska dansa i baren än på stora golvet!
Alla är välkomna. Speciellt segerrusiga fotbollskillar i guldhatt!

Jerry Boman

Inga kommentarer: