Hälften är inte mer än rätt...eller?Ok, nu har jag räknat:

På Hultsfred spelar 156 band enligt festivalens hemsida.
Jag räknar till 43 kvinnliga band/band där kvinnor tar lika mycket plats som män.

Frågan är varför det är så?

Det finns de som säger att det inte är ett problem, att det inte är så att man gör skillnad. Att ingen som skriver om musik bryr sig om det är tjejer eller killar som lirar.

Då kan man fråga sig varför man då skriver "det är ett band som består av tjejer" när man inte skriver "det är ett band som består av killar"? Om ni tänker efter så har ni aldrig sett någon fet rubrik "Killbandets fest efter konserten", men att ni sett "Tjejbandet fest efter konserten" kan jag sätta pengar på.

Jag är inte bäst på det här, men jag vill fan i mig bli bättre!

Så nu åker jag till Hultsfred med det här i bakhuvudet, de där 43 banden.
Det kommer bli rapportering som är vinklad. Hårt vinklad på band med tjejer.

Kanske blåser jag upp något som inte finns, kanske är musikjournalistiken jämställd. Kanske är det bara rätt att mindre än 30% av banden på Hultsfred är band med kvinnor trots att de utgör 50% av befolkningen. Kanske är det skillnad på musiken. Kanske är det något genetiskt.

Vad tycker du?

Jerry Boman
redaktör Allears Göteborg

2 kommentarer:

Joel sa...

Tyvärr är det väl så enkelt att antalet tjejer som gör musik är färre än antalet killar. Skulle tro att Hultsfreds fördelning är ganska rättvis med tanke på antalet artister, särskilt som de satsar på den traditionellt manliga genren hårdrock.

Å andra sidan är det, som så alla andra manliga bastioner, något som borde förändras. Så att vinkla rapporteringen är ett bra initiativ, det krävs medvetna åtgärder för att förändra. Det går redan åt rätt håll och det är inte omöjligt att de intressanta musikerna (alltså inte medräknat dansband, lökiga metalband och coverband) kommer att vara helt jämställda inom tio-femton år.

Sebastian/ Wonderland sa...

Skänk Wonderland Records en tanke- av de akter från min label som spelar på Hultsfred är 100% tjejer :-) Missa inte Emmon kl 23 imorgon torsdag!

Tror faktiskt precis som Joel att det har mycket att göra med att det är klart färre tjejer som musicerar. Kan som exempel ta att en snabbgenomgång av de förfrågningar om spelningar jag fick när hade min klubb på Jord visar att nästan 85% kommer från killar. När det gällde band var det uppemot 70% som var rena "killband", inget rent tjejband. När det var med tjej (singular!) i banden var det en tjej och två eller fler killar. Förfrågningar från soloartister kom från 7 killar och 2 tjejer.

Imorgon bär det av till Hultsfred!

Ha D Gott,


Sebastian