Min kvinnliga förebild.För er som inte visste det så finns det en liten scen strax bredvid den stora farliga jättescenen på Liseberg.
Några träbänkar, lite blomkrukor och massa oansade buskar. Sittplatserna är sedan länge nerslitna av seniorlandslaget här i stan. Längst bak står en mer än nöjd Curt-Eric Holmqvist och myser.
Soundtracket består av skrik från berg och dal-banan och någon gnällig unge som blev utan sockervadd...
Det hela är så Sverige att det svämmar över.

Marit Bergman gick från indie till kommersiell till...indie igen? För det är väldigt litet när hon tar plats i Musikpaviljongen på Liseberg. Det är väldigt nära.
Nu kanske man inte blir indie så där huxflux igen, men den här försommarkvällen blir allt väldigt, väldigt nära. Så nära som bara små artister brukar förhålla sig till sin publik.
Marit charmar alla. Hon är skönt fnittrig och fumlar upp/ner på den rangliga barstolen. Vi får höra en massa nya och gamla sånger, endast ackompanjerade av Åsa Jacobsson piano och en ståbas. Det är väldigt fint.

Ni vet alla hur en såpbubbla ser ut. Rund, färgglad, tunn och väldigt vacker.
Men bubblan har också en svartare sida. Kommer man för nära får man såpa i ögat.

Marit Bergmans musik funkar ungefär likadant. När man lyssnar och lallar med.
Så tar man sig lite närmare. Då blir det genast mycket svartare.
Hon blandar det vackra med desperation. Det gör ont ibland.

Ta en sång som vi får höra, från senaste skivan, Can I Keep Him?.
En mysig låt men där texten är desperat från tårna. Om allt man mest är rädd för, att någon skall lämna en precis när man hittat dem.
Den här junikvällen växer låten ytterligare i mina öron, det är kolsvart och rädsla. Småstenar flyger ur Marits mun och perforerar våra hjärtan. Samtidigt är stenarna inlindade i pianobommul. Man märker inte att det gör ont förrän det träffar på mitten.
Det blir inte mer riktigt än så här.
Det blir inte närmare än så här.

Tillsist:
Okej, nu finns jag där också. På Myspace.
Någon sa att man skulle vara där annars fanns man liksom inte.
Hoppa dit: Musik enligt Jerry på Myspace och bli min vän.

Och så kan ni lyssna på Kristian Antilla i TV4 Göteborgs Nyhetsmorgon imorgon fredag! Programmet börjar som alltid kvart över nio på morgonen. Inte missa!

Jerry Boman

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är Indie?

Jerry Boman sa...

http://susning.nu/Indiepop