Lisa och Jerrys diplom 2007.


Liten notis i Punkt.se om diplomet!

Lisa och Jerrys diplom 2007.

Det delas ut på tok för lite diplom nuförtiden. Diplom till människor som gör något riktigt vettigt, till personer som verkligen förtjänar uppmärksamhet men som kanske inte får uppmärksamhet för sitt arbete i de verkligt viktiga frågorna. Ett diplom vars syfte vi inte riktigt kan sätta fingret på, vi vet bara att det finns några personer som under 2007 imponerat stort på oss.
Vi vill dela ut ett diplom, och en skvätt ära, till några personer som bara genom sin uppenbarelse gör världen till en bättre plats. Personer som genom sitt handlande visar att man inte behöver skriva folk på näsan. Personer som agerar mer än de snackar.

Med det här diplomet vill vi helt enkelt införa lite sans i diplomutdelandet. Att människor skall hedras för medmänskliga saker, inte bara tekniska landvinningar vars enda syfte är att skapa mer konsumtion och föra människor bort från varandra.

Vi vill hedra följande personer med ett fint diplom (alla som är uppräknade nedan har fått ett diplom med posten i dagarna):


Anna-Maria Ekstrand, konstnär och brevbärare
Har gjort sin konst till en livsstill, hela Anna-Marias vardag, och vår, blir ett konstverk. Även om hon varit representerad på både Konstmuseet i Göteborg (Konst Feminism), Moderna museet och på Kristianstads konsthall, så är det hennes sätt att lekfullt "pimpa" upp sin postbil, sin postcykel och sin postuniform som är bäst. Aldrig har vi varit så glada för att möta brevbäraren på gatan!

Emma Svensson, fotograf
Har genom Rockfoto förändrat en hel bransch. I årtionden fylldes fotodikena framför scen av män/gubbar/killar som tog bilder av andra män/gubbar/killar. Emma ändrade på det och gav samtidigt konsertfotot en välbehövlig uppryckning. Med tappade hakor råglor vi oss igenom hennes helt fantastiska portfolio. Nu väntar världen!

Mapei, artist
Med orden "Kom fram killar där längst bak, här framme kör vi böghiphop!" sprängde Mapei varenda tabu som fanns inom den maskulina hiphopgenren. Platsen var Hultsfredsfestivalen och Mapei gjorde ett livslångt intryck på oss. Ett yrväder som kommer blåsa runt hela jorden.

Ny tid Ny strid, klubbarrangör
Skriver själva på sin blogg: "Ny Tid Ny Strid är nio tjejer som dunkar, firar, klappar och kittlar varandras ryggar precis som alla rika gubbar gör." En bättre motivering går inte att hitta. Klubbvärlden är män, män, män och så någon överman på det... tills nu! NTNS sprider glädje, musik och gör världen till en roligare plats att leva på. Ett Rotary 2.0 skulle man kunna säga.

Maud Lindström, artist
Kärleksånger utifrån ett kärlekskritiskt perspektiv. Maud lärde oss att det faktiskt inte är någon skillnad på lesbisk kärlek, bisexuell kärlek och "den där kärleken som beskrivs som normal". Skriver låter om sex, kåthet och riskerna med heteronormativitet för heteronormativitetens skull. Män med gitarr kändes plötsligt ännu mer 1800 än vanligt.

Frida Muranius, artist
Låten "Dunka mig" stoppades i radio, festivalgig ifrågasattes och Frida själv fick sitta med i varenda debattsoffa värd namnet. Bara för att hon sjöng om något så självklart som kvinnlig kåthet. Fridas mustiga, härliga text skapade det närmaste moralpanik vi varit sedan 70-talets frigörelse. Bara för att hon sjöng om något så självklart som om att få bestämma själv.

Äkta Kärlek, band
Matilda Sjöström & Stina Göranssons sjöng: "Jag vill bara ligga med dig, men det får jag inte säga" och skapade samtidigt en kampsång. Rätten till att inte ringa upp gäller helt enkelt alla, oavsett kön.

Maria Sveland, författare
Att leva i par och försöka vara jämställd är ett helvetet, även om viljan finns så trycker samhället på. Maria lärde oss att "vara bitter" är något bra, att kampen aldrig dör och att man kanske då och då bör ta en paus från hela skiten.

Annika Lantz, journalist
Sprider jämnställdshetsbudskapet utan pekpinnar och får oss andra att skratta... ofta åt vår egen dumhet. Inspiratör, provokatör och insiktsfull "normal". Feminism är helt enkelt det roligaste som finns!

50/50, jämnställdhetsprojekt
I den bästa av världar är det här Sveriges mest onödiga projekt. Tyvärr lever vi inte i den bästa världen, men 50/50 ger sig inte förrän musikvärlden är just 50 % kvinnor och 50 % män. Alla andra kan fundera på: Hur svårt skall det vara!? Egentligen!?

Surplus People, band
Tar plats på en elektronisk scen som fastnat och blir allt mer ihålig. Ett glädjepiller, en glamororkan eller som de själva säger "En Svensk/Finsk knastrio med värdighet". Vi säger kvalificerat, livshöjade och väldigt dansant.

Elisabeth Massi Fritz, advokat
Står stark bakom de svagaste, slår hårt mot dem som trodde de var hårda och skiljer ut sig i en värld som fortfarande skuldbelägger våldtäktsoffer.
Med Elisabeth i rättssalen är egentligen alla vinnare.

Diplomjuryn består av:
Lisa Wielbass, feminist, molekylärbiolog och operatör.
Jerry Boman, feminist, journalist och lite av varje.

2008 skall vi:
Bråka med klubbarrangörer, föra Girrrl Riot arvet vidare, vara bittra och icke-heteronormativa, lyssna på mer böghiphop, ställa krav och vara allmänt jobbiga och trångsynta när det gäller jämställdhet.

Inga kommentarer: