Superensamma killar med gitarr.Kolla på bilden ovanför.
Det är Ramona Cordova. Med gitarr.
En ensam kille med gitarr.

Amerikanska Ramona (som snurrar runt i Elephant 6 kollektivet) och Shugo Tokumaru från Japan är ute på europaturné. På dylika rundor är ett stopp på Pustervik obligatoriskt. Klart stans fickor och pojkar behöver lite mer ensamma killar med gitarr!

Ok, jag pangar på direkt: Jag tycker Ramona är helt ointressant. Visst, han sjunger med hög röst och ser lite sorgsen ut, men det är inte bra melodier. Det verkar vara fler som inte bry sig, alla fortsätter prata runt omkring mig. Jag brukar tycka det är väldigt ohyffsat och det är det fortfarande, men vad skall man göra när killen som sitter på scen faktiskt inte betyder något.

Han gör små sånger och sjunger. Thats it! Det finns ingen hook, ingen tråd, ingen...ingenting. Men jag förstår att Ramona är hjälte i några läger. Han berättar själv om en kille som står i publiken, att just den killen sprang han på under en spelning i något beneluxland. Killen hade tydligen kommit ända från Sverige bara för att se Ramona...

Jag kan faktiskt inte förstå det.Nästa ensamma kille med gitarr är Shugo Tokumaru. Genast blir det mer intressant. Här hittar man något, minimalistiska låtar lätta som moln. Sagor på Japanska och med en fantastisk närvaro. De Japanska harmonierna har blandats med Texas och Paris. Tunn haiku musik, texter om enkla dagar och om solen, vinden och vattnet. Shugo sjunger på japanska men detta internet, detta internet...

De flesta fortsätter att dricka och skråla runt mig, men jag hamnar i en bubbla med hjälp av Shugo. Ofta är det väldigt vackert.Mitt i allt det här kommer Göteborgs bästa kille med gitarr upp på scen. Jovisst, Jens Lekman är på plats för att hjälpa sin polare under en låt. Jens spelar på tumgitarr (någon som har en aning om vad det instrumentet heter?). Tyvärr låter det inte speciellt bra eftersom Lekman får spela in i en mic pga tekniska problem. Men om jag tänker bort det kassa ljudet så var det väldigt fint.

Kvällen kan sammanfattas: Snubbar med gitarr kan vara tråkiga, ointressanta, sömniga och alldeles alldeles...underbara.
Lite som livet självt.


Tillsist:


Själv skall jag försöka likna en elak fågel ikväll.

Jerry Boman

4 kommentarer:

S sa...

Ojoj, jag kan inflika att det var en väldigt fin spelning som gjordes i Malmö 2 dagar innan den i Gbg, och publiken var verkligen knäpptyst när Ramona framförde sina enligt min mening väldigt fina små stycken. Både jag och mina vänner (och i princip alla i lokalen om jag tolkade stämningen och applåderna rätt) tyckte både Ramona och Shugo gjorde kvällen till en väldigt bra kväll. Och som svar på din fråga: Kalimba, mbira, tumpiano... Flera namn, (i princip) samma instrument. :)

PS. Missa nu inte Junior Boys ikväll!!!

Jerry Boman sa...

Junior Boys...snyft... jag som måste jobba på mitt dayjob (som just nu är mitt nightjob) så jag kommer missa hela grejen...snyft

Tack för namnet på intrumentet!

fille sa...

upptäckte faktsikt ramona genom din blogg :) jag tycker han är hur bra som helst. ha det

Jerry Boman sa...

Härligt! Även om jag inte gillar något så vet jag att mina läsare är intelligenta (och förmodligen snygga) och lyssnar själva på artisterna. Det är superbra!

Trevligt att man kan hjälpa till...

Jerry Boman