Beijing Rock CityHösten 2004 åkte jag och Joel Sjöö till Kina. Joel gick på JMG och han ville göra sitt exjobb om musiken i Peking. Stan var som en vit fläck på världens musikkarta, och sånt lockar ju vem som helst. Joel fixade på något magiskt sätt fram pengar, JMG ville inte ens ge honom något stöd, dock fick andra mycket mindre intressanta exjobb sin del av den kakan hur lätt som helst. Men men, Joel frågade om jag ville hänga på och en sån chans får man bara en gång i livet!
Jag är ännu idag väldigt glad och tacksam över att Joel vill ha med just mig som sin fotograf.

I två veckor var vi där, sprang på mer klubbar/spelningar än någonsin, åt mer tofu än någonsin och bara häpnade över det där stora landet. Vi fick möta den stora staden på ett sätt som förmodligen ingen annan har gjort. Vi fick hänga med ut i förorterna, vi fick komma in hos skivbolagen och framför allt fick vi hänga på klubbarna dit inte så många turister går.

När vi kom hem var vi fullt övertygade om att det här vill ALLA se... Men icke då, trots ansträngningar blev det här inslaget aldrig sänt i tv. Joel låg helt enkelt lite före alla andra med att upptäcka musiken i Kina, för det som sen hände kan ni ju räkna ut. Musikbyrån gjorde ett nästa identiskt inslag från just Peking, alla andra medier hängde på och snart fylldes musiktidningarna av skildringar av den där nya scenen...

Men skit samma, Joel fick stipendium för bästa exjobb på JMG 2004 och det var välförtjänt! Samt en nagel i ögat på dem som inte trodde på att han skulle ro hem det hela.

Och nu, när hela internet är en enda stor tvkanal för vem som helst, så lägger vi ut hela härligheten för dig att njuta av! Uppdelat i fyra delar på sammanlagt 30 minuter tar vi dig med i Peking. Följ med till ett Kina som inte så ofta syns i tv... inte ens ett år som detta.

I inslaget får ni träffa mannen som gjorde den första rockkonserten i Kina och som spelade för studenterna under upproret 1989, ni får följa med hem till The Subs (som för övrigt spelade i Sverige två år senare, läs om det här) och så är vi med när svenska Club 8 som gör Kinas första indiepopkonsert enligt kineserna själva. Club 8 är som bekant Karolina Komstedt & Johan Angergård, just det, DEN Johan som driver skivbolaget Labrador... bland annat.

Beijing Rock City:

del 1


del 2


del 3


del 4Jerry Boman

1 kommentar:

Anonym sa...

jag vet faktiskt inte riktigt var jag ska skriva det här men jag undrar bara varför du bjuder in ett såpass kasst band som bonnie and clyde till nyhetsmorgon..hörde du ens hur de lät på bonjourfesten, kan vara det sämsta jag har hört i år.
och de låter riktigt kasst live och i deras video..de är ju talanglösa.
varför bjuder du inte in några som faktiskt är bra som bye bye bicycle?