Tjuvlyssna: Le Muhr släpper en tygpåse som är musik


När cdskivan tog över efter vinylskivan grymtades bland köparna, framför allt  bland de som la stor vikt vid skivans utseende. Och det är klart, det är svårt att få till något riktigt snyggt på det lilla formatet. Sen blev allt digitalt och utrymmet för kreativa grafiska lösningar blev ännu mindre. Tumnagelbilderna på Spotify gör ingen glad.

Sen finns det band som tänker en runda till. Le Muhr är ett sådant band. Istället för att släppa skivan fysiskt (vilket väldigt många band fortfarande gör just för att släppa något grafiskt element till sin musik) så släpper svensk emos främsta uttolkare en… tygpåse. Kanske inte helt märkvärdigt med det fiffiga här är att påsen också är en skiva.Köper man påsen, som på baksidan har alla låtarna tryckta precis som på en "riktig" skiva, så får man också en unik kod och en adress till en sida där man kan ladda ner skivan digitalt. Briljant! Att sedan påsen i mina ögon är fantastiskt snygg gör ju inget. Och att musiken och framför allt texterna är bland det bästa landet har vet ni sedan tidigare att jag tycker!

För er som inte minns, redan för ett år sedan skrev jag om Le Muhrs nya låtar och hade med en av deras texter på min lista över 2010 års bästa texter. Då skrev jag så här:

Texterna är bland det bästa jag hört, musiken är uppdaterad, men ändå bakåtblickande. Som vanligt beskriver de ett livet precisare än någon annan. Mitt liv. Många har varit kallade att berätta om popluggarnas, de smala jeansens och pinnsamlarnas liv, ingen gör det lika insiktsfullt som Le Muhr. Det är skitigt, det är dekadent och det är fan precis lika tragiskt som verkligheten. 10 av 10 poäng!
Nu sätter jag mig och väntar på ny skiva, nya spelningar och vet att välden kommer bli så mycket bättre.


Om låten Zombieland skrev jag i höstas:

Det är klassisk Le Muhr-pop dvs upprorslåtar med tillsynes enkla texter på svenska. Allsångsvänligt, in i hjärtat, knuten näven i luften och kommer förmodligen träffa helt rätt bland alla vilsna själar. Du kan vara 20 eller 32 och ändå kommer precis du förstå vad Maja Thorén menar med orden. Det pendlar mellan dröm och verklighet. Precis som Broder Daniel visade med skivan Cruel Town så slutar inte utanförskapet när man blir äldre. Det handlar fortfarande om att anpassa sig, för ingen jävel kommer anpassa sig till dig.

I och med det nya materialet har Maja fått textkollegor: trummisen Johan Nordlund på en låt och  bandets gitarrist Birgitta Linder har skrivit den smått sensationella Svenskt Musikliv. En nål rakt mellan revbenen på en skitnödig bransch där dolda manliga agendor fortfarande råder. Om 2012 är året när den smarta politiken kommer in i musiken så är det här låten som tar täten! Herregud så bra!

01 Svenskt musikliv by Le Muhr      

För nästan exakt ett år sedan träffade jag bandet i replokalen:Den 27 januari är det släppkalas på Södra Bar. Gratis inträde och det är Klubb King Kong som håller i trådarna.
Gör dig själv en tjänst, köp påsen (och musiken) på plats och ställe! Påsen säljs under släppkvällen till extra bra pris så hela situationen är väldigt winwin!

Gilla Le Muhr på Facebook! Där får du också reda på eventuella framtida spelningar och annat.

Jerry Boman

2 kommentarer:

SlipOn sa...

Hallo Freunde
Welches Telefon verwendest du mit dem Standardklingelton? Willst du dich ändern? Ich habe die beste Qualität Klingelton-Sammlung, die Sie beziehen können und einen Kommentar hinterlassen. Die Sound-Effekte meines Klingeltons sind von bester Qualität. Besuchen Sie meine Homepage, um weitere Klingeltöne und Einstellungen zu finden, indem Sie den Anweisungen folgen:kostenlose klingeltöne
Ich wünsche dir, dass du den besten Klingelton auf deinem Handy hast. Kostenlose Klingeltöne in hoher Qualität. Teilen, um deinen Lieblings-Klingelton herunterzuladen. Vielen Dank!

Dear Comrade Telugu ringtone sa...

Nuvvani Idhi Needani ringtone download free by Maharshi for your phone. You can listen online best ringtone download for Android, iPhone https://bestringtone.net/nuvvani-idhi-needani-ringtone-download