Sann romantik med Magnus Ekelund & Stålet (Svart Flagg)


Jag har ju kvittrat, yrat och kastat ny info till er sedan förra sommaren om hur Elmo bytt språk och börjat göra pop på svenska. Magnus Ekelund satte klistrade ihop ett band, döpte det hela till Stålet och började berätta. Det hela eskalerade ytterligare för någon månad sedan när det stod klart att Magnus samarbetade med ingen mindre än Jakob Hellman (de två åkte båt med mig på Stockholm Boat Sessions i samband med singelsläppet).

I dag släpptes skivan på Spotify och det är en samling låtar som tar avstamp i Norrland. På ett sätt är det också väldigt mycket mer personligt än Elmo någonsin var, Magnus verkar blicka inåt, se över sin situation och gör ibland avbön för sin person. Bäst är Din jobbigaste vän, självbiografisk eller inte, en igenkänningstext om det ingen snackar om. Inte nykter. Kärleken man känner till ens vänner som står ut med en, trots man är sämst och sviker dem gång på gång. Det är vännerna som efter det är kvar som betyder något, de som räddar en ur i badkaret.

Musiken är lekfull, inte att förväxlas med uppsluppen, mörka moln hänger över ljudbilden. Ekot mellan de mörka fjällen men trots allt en nyfikenhet. Utforskande och dansant. En ensamdans i motljuset från midnattssolen, tystnaden och ytterligheten från den karga naturen. Tankarna vandrar mot Ted Ströms episka Vintersaga, Magnus beskriver på samma sätt kylan, inte alltid den fysiska, den vi har inom oss. Överlag så är det en väldigt naturlig skiva, trots den vassa ljudbilden. Ordentligt grundad i jorden.

Sommarens bästa text hittar man i Ingen signal:

Allt är bara kött
Allt är bara blod
Ingenting är kärlek
Ingen vågar tro
Slåss mot alla monster
Innan du blir en av dom

Ekelund missionerar, kyrkokören svarar. Likt en barnvisa predikar han kraftfullt men ändå snällt. Sista minuten reser sig håret på armarna!
Vi skäms. Vi skäms utav bara helvete. För vad vi glömt att det hela handlade om. Då är det bra att sanna romantiker som Magnus Ekelund finns. De är sällsynta.

Läs mer på magnusekelund.se och lyssna på Spotify.

Jerry Boman

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra tips

Anonym sa...

Riktigt vass skiva!
Nytt stjärnskott?