Spotify: Hökartorget – För såna som oss / Landet, mörkret & livet (8/10)


Hedemorapunk. Inte den största av musikgenrer, frågan är om den ens finns. En snabb googling berättar i sex resultat att den tydligen finns, om än i verkligt begränsad omfattning. För Hedemora är en liten stad, en by kanske och det finns ett torg. Hökartorget. Om man då är ett band från Hedemora, vad blir enklare än att döpa sig efter just torget, Hökartorget. För att befästa sin plats redan från början. Vi är centrum så att säga. Navet i ett ständigt snurrade… eh, långsamt vindlade samhälle. Det är vackert.

Hökartorget kan lätt missuppfattas som ett gäng glada nissar som fått för sig att frälsa landet med stutsade pop. Nu är det skitigare än så. I Det nya landet gör man upp med vår nya verklighet, försöker med pop vända högervinden. Om det funkar? Det spelar ingen som helst roll, de gör det inte för att förändra välden, de gör det för att vi andra sak vakan. Sen är det upp till oss att förändra världen. Smart.

Hökartorget har funnits ett tag, redan 2008 började Hedemoras småscener få besök men det var först förra året som bandet ploppade upp på Spotify. Och det är faktiskt på den ”äldre” av två Eps, För såna som oss,  som jag hittar en riktig pärla. Djupt gömd i Dalarna har Hökartorget satt en glimrade hatkärleksförklaring till hemorten.

H.D.A. City by night är ett vykort från frustrerade själar som sätter den lilla orten i ett betydligt större sammanhang. Här finns droger, snutar och den förbannde känslan av att är fel. Ändå blir det en hyllning till de där nätterna som kommer ibland, och vet ni vad: de där supernätterna är inte vanligare här i storstan. Vi har bara mer att välja på, men fan vet om supernätterna inträffar oftare ”än juldan och påsk” som de sjunger. Förmodligen inte. Det är två gånger om året dansgolvet lyfter.

Nu är det väl meningen att den där låten ska vara humoristisk men ändå är det gjort med så mycket energi och kärlek som bara hembygden kan uppbringa.  H.D.A. City by night får mig att önska att Hedemora var några storlekar större, att vi kunde styra en stor festival där och sedan skrika med likt en landsbygdens Känn ingen sorg för mig Göteborg, för det är på den nivån H.D.A.City by night befinner sig.Håkan fick en spårvagn i Göteborg, Hökartoget borde minst få en buss med sitt namn. Att stans torg redan bär deras namn känns bara logiskt.

Sen får man inte glömma de stora orden. I Allting rasar samman sjunger man: 

Det låter enkelt det låter simpelt
Men det är allting jag vill säga dig
När du är borta rasar allting samman inom mig
Jag kan inte längre fungera
När du är borta rasar allting samman inom mig
Och det är så svårt att acceptera


Det är väl precis där som svensk pop ska befinna sig. På kanten av det banala men ändå helt genialt. Enkelt, rent och lika lätt som vårens första andetag.

Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: